1. SBD Praha
  2. >
  3. Infopanel
  4. >
  5. Jak se v létě doma správně starat o potraviny? Vyvarujte se nejčastějších chyb
Témata
Přihlásit k odběru
Kontakt redakce

Jak se v létě doma správně starat o potraviny? Vyvarujte se nejčastějších chyb

Pokud chcete, aby vaše nakoupené potraviny zůstaly čerstvé a tím pádem zdravotně nezávadné, je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost počínaje již samotným nákupem v obchodě. Zejména v létě se potraviny kazí mnohem rychleji. Přicházíme tak zbytečně o peníze, v horším případě může utrpět i naše zdraví.

Také nákup potravin má svá pravidla

Pokud chceme kvalitu potraviny zachovat, nesmíme přerušit tzv. chladící řetězec, tedy jednu ze základních podmínek pro udržení bezpečnosti potravin. Už při nákupu bychom měli postupovat s ohledem na potřeby jednotlivých potravin tak, aby chlazené a mražené potraviny putovaly z regálu do košíku až jako poslední a tím pádem nebyly zbytečně vystavovány delšímu pobytu při zvýšených teplotách. Potraviny choulostivé na změny teplot, jako je například maso, uzeniny, mléčné výrobky, zákusky, co nejrychleji dopravíme opět do chladu, přičemž nám může pomoci například chladící taška, která dokáže uchovat teplotu výrobku po delší dobu. Týká se to nejen kratší cesty z obchodu domů, ale třeba také během přepravy nákupu na chalupu a podobně. K dispozici jsou rovněž menší chladicí boxy či pytlíky, které jsou vhodné například na svačiny.

Důvodem, proč být při přechovávání těchto choulostivějších potravin obzvláště opatrní, je také vyšší obsah vody v potravinách, který vytváří příznivé prostředí pro množení mikrobů.

Čistota, obaly a průběžná kontrola

Výrobky choulostivé na teplo tedy co nejrychleji přesuneme do lednice či mrazáku. Dokonce i správným umístěním v rámci lednice můžeme kvalitu potravin prodloužit.

Základem správné péče o potraviny je udržovat ledničku v čistotě a uchovávat potraviny v obalech. Teplota by se měla pohybovat do 5°C a lednici bychom neměli otvírat více, než je nutné, aby se v ní zbytečně nezvyšovala teplota. I z toho důvodu dáváme nejblíže ke dveřím potraviny, které používáme nejčastěji, stejně tak průběžně kontrolujeme datum spotřeby a podle toho potraviny konzumujeme. Lednice by neměla být přeplněná, aby mohl chladný vzduch volně cirkulovat a plnit svou funkci.

Jaké potraviny byste neměli skladovat vedle sebe?

Pamatujte na to, že některé druhy potravin se nemají skladovat v těsné blízkosti: například syrové maso, zelenina a mléčné produkty, nebo syrové a vařené maso – mohlo by dojít k přenosu mikroorganismů. I v lednici je třeba dodržovat striktní oddělení syrových a vařených potravin, tedy zamezit potenciální kontaminaci například kapáním šťávy ze syrového masa do hotového jídla apod. Dbejte také na oddělené ukládání potravin (buď uzavřením, nebo obalením potravinovou folii).

Ovoce a zelenina by měly být skladovány odděleně v teplejší části lednice (cca 10 °C), například v dolních boxech. Vejce zase vyžadují nekolísavou teplotu od 5 do 18 °C, pro ně se tedy hodí vrchní police a skladování v odpovídajících kartonech.

Rozmrazené zpět už nepatří!

Mražené potraviny skladujeme vždy v mrazáku pod předepsanou teplotou, na které závisí i trvanlivost výrobku – čím nižší teplota, tím déle mražený výrobek vydrží. Současně je třeba dodržovat známé pravidlo: rozmrazené potraviny nikdy znovu nezmrazujeme.

Pokud potřebujeme výrobek před použitím rozmrazit, učiníme tak v lednici, a ne při pokojové teplotě, kde se během procesu rozmrazování tvoří nežádoucí mikroorganismy. Zejména u větších kusů masa dbáme na dokonalé rozmrazení, jinak by nemuselo při tepelné úpravě dojít k dostatečnému prohřátí všech částí masa.

Pozor na ruce, vajíčka, maso i prkénko

Před manipulací s potravinami i poté si vždy nejprve umyjeme ruce. Zvláště během přípravy syrového masa a vajec je třeba dbát na zvýšenou hygienu rukou, ale i náčiní, jako je prkénko, nůž apod. Kontaminovat se totiž můžete nejen pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také takzvanou křížovou kontaminací, tedy například krájením syrového masa a následně použitím toho samého prkénka na krájení zeleniny do salátu.

[Autor: Martin Macháček]

inzerce

Další podobné články

Jak na rekonstrukce ploché střechy?

Jak na rekonstrukce ploché střechy?

Ploché střechy jsou typické nejen pro panelové domy, ale i pro řadu následně stavěných bytových domů. Mnoho z nich však již trápí řada závad. Máte-li i na vašem domě střechu ve špatném stavu nebo skrz ní třeba zatéká do domu, je nutné řešení. V řadě případů můžete ve...

číst více
Zvažujete i pro váš dům společnou fotovoltaiku?  

Zvažujete i pro váš dům společnou fotovoltaiku?  

Pro vlastníky a nájemce bytových domů zpracovala Unie komunitní energetiky (UKEN) se svými partnery manuál s názvem Jak na společnou fotovoltaiku u bytových domů. Zabývá se technickými, ekonomickými, právními i společenskými aspekty sdílení elektřiny v bytových domech...

číst více

Partneři s výhodami pro klienty SBD Praha

Loading...